algemene tandheelkunde
Een halfjaarlijkse controle is belangrijk om uw gebit gezond te houden. Tijdens een halfjaarlijkse controle wordt uw gebit gecontroleerd op cariës (gaatjes) en op de conditie van uw tandvlees (parodontium). Op basis van de diagnose van de mondgezondheid stellen we in overleg met u een lange termijn zorgplan op en spreken we af hoe vaak u de tandarts bezoekt. Dit kan halfjaarlijks, minder vaak of juist vaker zijn om goed een vinger aan de pols te houden. Verder bespreken we of de mondhygiënist kan helpen om uw mondgezondheid en/of mondhygiëne te verbeteren.
wortelkanaalbehandelingen
In de wortels van uw tanden en kiezen loopt het wortelkanaal: hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit wordt de pulpa genoemd. De pulpa kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of na een harde klap op uw tand. Dit komt meestal door bacteriën die dan het wortelkanaal zijn binnengedrongen. Als deze infectie lang blijft bestaan, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen ontstoken raken en gedeeltelijk verloren gaan. Deze ontsteking geneest niet vanzelf, en het wortelkanaal zal moeten worden gereinigd. Door de reiniging wordt de oorzaak van de ontsteking weggenomen en kan het lichaam de ontsteking genezen. Als deze behandeling niet wordt gedaan, kan het weefsel rondom de tand ook geïnfecteerd raken.
cosmetische tandheelkunde
Desgewenst bieden wij ook cosmetische (of esthetische tandheelkunde). Het uiterlijk van het gebit kan met tandheelkundige materialen worden verfraaid. Denk hierbij aan witte vullingen, kronen en facings. Hiermee kan de vorm, stand en kleur van de tanden worden aangepast. Naast deze opties biedt onze praktijk ook de mogelijkheid om verkleurde tanden en kiezen te laten bleken.
kindertandheelkunde
Kinderen krijgen bij ons de volle aandacht. Wij zien het als onze zorg om de kinderen met gebitsproblemen te behandelen door ze goed te begeleiden zodat ze geen tandartsangst ontwikkelen. Onbehandelde gebitsproblemen in het melkgebit kunnen de onderliggende blijvende tanden aantasten. Het is daarom van belang dat uw kind regelmatig de tandarts bezoekt.
mondhygiëne
Veel gebitsproblemen ontstaan door tandplak op en tussen de tanden en kiezen. Tandplak bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en producten van bacteriën. Als u de tandplak niet dagelijks weghaalt, kunnen de bacteriën tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Niet verwijderde plak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. In enkele gevallen kan dit proces zich voortzetten en het kaakbot aantasten waarin de wortels van de tanden en kiezen staan. Hierdoor komen tanden en kiezen los te staan. Deze ontsteking is vaak chronisch en woekert onopgemerkt voort.
De tandarts en mondhygiënist staan voor u klaar om uw mond- en tandvleesproblemen te behandelen en te voorkomen. Het is goed om te weten dat sinds 2006 geen verwijzing meer nodig is om naar de mondhygiënist te gaan.
voorlichting en preventie
Wanneer u last heeft van het regelmatig ontstaan van gaatjes, tandsteen of aanslag op het gebit, vieze smaak of slechte adem of problemen met de mondverzorging, maak dan een afspraak met één van onze mondhygiënisten. Tijdens een bezoek wordt uw gebit gereinigd en gepolijst. Indien nodig krijgt u een poetsinstructie over de manier waarop u uw gebit zo goed mogelijk kunt reinigen.
tandsteen verwijderen
In onze mond zitten heel veel bacteriën. Deze vormen een dun laagje dat zich hecht aan tanden en kiezen. We noemen dit tandplak.
Wanneer de tandplak niet regelmatig wordt verwijderd kan tandvlees gaan ontsteken. Tandvleesontsteking ontstaat wanneer tandplak de kans krijgt zich op te hopen vooral tussen de tanden en kiezen en de tandvleesrand. De bacteriën in de plak produceren stoffen die het tandvlees irriteren en een ontstekingsreaktie veroorzaken.Tandplak kan ook hard worden door de kalkzouten uit het speeksel en wordt dan tandsteen genoemd.
Tandsteen vormt een ideale aanhechtingsplaats voor nieuwe plak. Tandplak kunt u zelf verwijderen, maar tandsteen kan alleen worden weggehaald door de mondhygienist (of tandarts).
De mondhygiëniste neemt voldoende tijd om tandsteen te verwijderen. Het tandsteen wordt verwijderd middels apparatuur die het tandsteen los trilt. Er wordt gebruik gemaakt van ultrasone trillingen. Daarna wordt het tandsteen handmatig tussen de tanden en kiezen uit verwijderd middels een haakje. Op het laatst worden tanden en kiezen gepolijst. Polijsten maakt het gebit glad, waardoor nieuw tandplak niet zo snel hecht.
paradontale behandeling
paradontitis
Onder bepaalde omstandigheden zal tandplak de kans krijgen om dieper in de ruimte tussen de tand en het tandvlees te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt pocket genoemd.
De schadelijke producten van de bacteriën in de pocket zorgen ervoor dat het lichaam afweercellen en ontstekingseiwitten in dit gebied gaat loslaten. Het gevolg van deze strijd is dat ook het kaakbot en de ligament vezels tussen de wortel en het bot worden afgebroken. Hierdoor zal de pocket dieper worden. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.
Ongeveer 10-15% van de Nederlanders lijdt aan parodontitis.